Ціни на квартири: чи варто зараз купляти житло - пояснив експерт

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як зміняться ціни на нерухомість в Україні в 2024 році
Getty Images

Ринок нерухомості пробуджується: які квартири вигідніше купляти.

Поділитися:

Нерухомість завжди була однією з ключових сфер інвестицій та життя кожної людини. Зараз український ринок нерухомості переживає певні зміни, які варто врахувати при прийнятті рішень про купівлю, продаж або оренду житла. Про це детальніше розповіла експертка з нерухомості Анна Савка-Волкошовець в ефірі ТСН.

За  її словами, попит на ринку нерухомості залишається стійким. На кількість угод значно впливають новини з прифронтових зон і інформаційне поле. А основні цільові групи, які зараз є на ринку нерухомості, - це військові, які купують по державній програмі "Є оселя". А також українці, які втратили житло, та сім'ї, які переїжджають з прифронтових зон і купують нерухомість ближче до Києва або на заході України. На даний момент ціни стабілізувалися. Вони зараз не ростуть, але попит чутливий до інформаційного поля.

Довоєнні ціни повертаються?

На даний момент, можна стверджувати, що в Харкові ціни значно впали. А ціни у Київській області, станом на сьогодні, вже повертаються в доларі до довоєнних. Вартість житла на первинному ринку не може суттєво знизитись, оскільки на первинному ринку є собівартість будівництва, є зарплата і вартість будівельних матеріалів та інші фактори.

"Звичайно, що ми ще не вийшли на кількість тих угод, які були до війни, але, наприклад, по Київській області станом на сьогодні ми вже вийшли на показник 75% угод 2021 року. З цих всіх угод, які укладаються, більше 60% - це угоди по державній програмі "Є оселя", 7% - сертифікати "Є відновлення", та є інші державні програми".

Відомо, що людина, маючи 20% на перший внесок, може стати власником житла по програмі "Є оселя". Більшість людей, які купують по цій державній програмі - українські військові. А також це є медики, вчителі, і ще одна категорія - науковці. 

Первинний чи вторинний ринок?

На сьогоднішній день найбільшим попитом користується саме вторинний ринок, тому що на вторинному ринку людині можуть запропонувати квартиру з ремонтом. За словами експертки. в більшості українців зараз немає енергії і ресурсів займатися ремонтами і на це витрачати час. До вторинного ринку українці звикли більше, тому що це готове житло. Але первинний ринок також оживає і наші забудовники зараз пропонують чимало акцій, розтермінувань виплат для українців.

"Люди зараз все перевіряють, залучають експертів, фахівців, юристів, для того щоб перевірити, чи все добре з комунікаціями, чи все вірно по земельній ділянці і взагалом перевіряють репутацію забудовників".

Купувати чи не купувати?

"Я помічаю, що ціни стабілізувалися. Якщо говорити людям, радити купувати, чи не радити, то питання до самих людей. Тому що ми знаємо клієнтів, які відкладають питання купівлі на роки. І це як режим відкладеного життя. Тому ризик завжди був і до війни, і зараз ризик є. Раніше, до війни, люди обирали цегляні будинки, щоб це була десятиповерхівка, щоб було автономне опалення. Зараз, наприклад, наші покупці на ринку нерухомості, вибирають монолітно-каркасні будинки, так як вони надійніші. Вони обирають будинки, де є індивідуальне газове опалення, це в ідеалі. Обирають не високі поверхи, та не пентхауси з терасами. Вони обирають середні поверхи. І, безумовно, люди звертають увагу на інфраструктуру і на транспортну розв'язку, щоб ці будинки не були на відшибі, а були в таких місцях, де людина може оперативно собі кудись доїхати, добратися, і щоб всі блага цивілізації, так би мовити, були в пішому доступі від її нового житла".

Чи доступні в будинках бомбосховища?

Нещодавно з'явились нові норми до нового житла, яке будується в Україні, що воно має бути з бомбосховищами. Але  є житловий фонд, який був побудований до повномасштабного вторгнення. В такому випадку, рішенням є підземні паркінги, які,можуть заміняти укриття, .

Яка ситуація з орендою житла?

Ринок оренди на сьогодніший день є дуже популярним, Зараз спостерігається, що в Києві та передмісті вартість оренди зросла, проте не суттєво.

"Ринок оренди живий, працює, але люди надають перевагу середнім поверхам, А також обирають квартири, щоб було оптимально провести ремонт, не треба було нічого доінвестовувати. Ціни, станом на травень місяць трохи виросли. Наприклад, по Києву, якщо там однокімнатна в лютому місяці коштувала приблизно 10 000 грн, то зараз це 12 000-12 500 грн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі